Broodfonds: solidariteit in een nieuw jasje

Het Broodfonds, een collectief voor zelfstandigen om elkaar te steunen bij ziekte, bestaat 13 jaar. Het is een sociaal vangnet voor en door ondernemers. Landelijk zijn er al 441 groepen met 20.000 ondernemers. De regio Groningen krijgt er een Broodfonds bij, na een speciale informatieavond op 25 februari.

Veel ondernemers hebben geen financieel vangnet als zij ziek worden. Als oplossing ontwikkelde een groep ondernemers het broodfonds. In een broodfonds kennen en vertrouwen de deelnemers elkaar. Iedereen die meedoet stort maandelijks een bedrag op een eigen rekening, wordt iemand ziek dan ontvangt diegene van iedereen een bedrag om van te leven. 

“Deze solidariteit in een nieuw jasje valt bij ondernemers in goede aarde”, legt initiatiefnemer André Jonkers van de BroodfondsMakers uit. “Omdat het kleinschalig en overzichtelijk is, weten de mensen in een broodfonds precies wat er met hun geld gebeurt. En dankzij het onderlinge vertrouwen blijft het een betaalbare oplossing.”

Hoe het werkt

Het Broodfonds is er voor alle soorten ondernemers, zowel zzp'ers als zelfstandigen met een BV of VOF. De maximaal vijftig deelnemers leggen geld in op individuele rekeningen. Zodra één van hen arbeidsongeschikt raakt, krijgt die van de anderen tijdelijk financiële steun. 

Meer informatie

Meer informatie op de website www.broodfonds.nl