Cultuurhistorisch Centrum Oldambt naar het oude ziekenhuis in Winschoten

Het Cultuurhistorisch Centrum Oldambt is verhuisd van de Johan Modastraat naar het oude Lucasziekenhuis in Winschoten. Op vrijdag 22 februari van 13.00 tot 16.00 uur is er een open dag.

Belangstellenden kunnen dan de nieuwe ruimtes zien. Er is een speciale tentoonstelling samengesteld die een deel van de collectie, het werk en de plannen van CHC Oldambt toont, zoals bijzondere stukken uit een onlangs verworven bedrijfsarchief uit Beerta, de glasnegatieven van burgemeester Braak van Scheemda en Nieuweschans, een film van de heropening van het ziekenhuis in 1996, onames van de radiorubriek Oldambt Klassiek en een impressie van het symposium In Vriesland in de slag.

Nieuwe plannen
Directeur Marianne Kruijswijk: "We laten ook projecten zien waarvoor we vrijwilligers zoeken, zoals de organisatie van Open
Joodse Huizen in 2020, het jaar van 75 jaar bevrijding en het verzamelen van nieuwe informatie voor stamboomonderzoek in de zogenaamde woningkaarten. Verder geven we een vooruitblik op het jaar: de lezingen, activiteiten, het boek In Vriesland in de Slag en de Dag van de Oldambtster Geschiedenis. Kortom, we brengen nieuw leven in het oude ziekenhuis."

Vensterbanktentoonstelling
En verder: "Ons nieuwe onderkomen heeft prachtige grote vensters. De vensterbanken hiervan bieden de mogelijkheid ‘mini-verzamelingen tentoon te stellen. Daarbij denken we aan het permanent exposeren van kleine(re) voorwerpen uit grootmoeders tijd, zoals van tin, koper of glas, aardewerk, naaigerei, handgereedsschap van allerhande ambachten; kortom: alles wat mensen bewaard en verzameld kunnen hebben, omdat het hun herinnert aan vroeger tijden."

Wie in het bezit is van één of meer van dit soort voorwerpen en die voor dit doel wil afstaan, kan contact opnemen met CHC Oldambt.

Contact

Het CHC Oldambt is open op woensdag-, donderdag- en vrijdagmiddag tussen 13.00 en 17.00 uur. Voor contact: 06-12461849 of chcoldambt@gmail.com.