Sterftecijfer wederom gestegen door griepepidemie

Er zijn zijn vorig jaar meer dan 153.000 mensen overleden in Nederland. In Groningen overleden 6130 mensen en koos 64 procent voor een crematie. Het totaal aantal overledenen is met 2 procent flink gestegen in vergelijking met 2017. De grootste oorzaak van de stijging is de griepepidemie begin van het jaar.

Door de groei van het aantal alleenstaande ouderen ziet uitvaartverzorger Monuta steeds vaker dat het lastig is om een opdrachtgever voor hun uitvaart te vinden. “Hard maken met cijfers kan ik het niet, maar ik heb wel het gevoel dat het steeds vaker voorkomt dat er geen opdrachtgever is voor een uitvaart van eenzame ouderen,” zegt Harries Bakker, uitvaartverzorger in Groningen.

“Toevallig had ik het vorige week nog. De overledene had afstand gedaan van zijn familie en er was wel een bewindvoerder, maar diegene wilde geen opdrachtgever zijn. Uiteindelijk hebben we een broer gevonden die na wikken en wegen wel de opdrachtgever van een zo eenvoudig mogelijke uitvaart wilde zijn. Maar er zijn helaas ook gevallen waarbij ik de uitvaart moet overlaten aan de gemeente.”

De meest opvallende ontwikkeling in 2018 was het hoge aantal overledenen van januari tot april. Een direct gevolg van de langdurige griepepidemie in de winter van 2017 en begin 2018. In 2019 begint het jaar voor de derde keer op rij met een stijging van het aantal overlijdens door de griepepidemie.