Oude Pekela mag eind september 5000 wandelaars verwelkomen

Oude Pekela mag dit jaar op de laatste zondag van september 5000 wandelaars begroeten. Het grote jaarlijkse Groninger wandelevenement Tocht om de Noord (TodN) trekt deze dag namelijk met twee routes door het veenkoloniale dorp.

De langeafstandslopers, die 40 kilometer afleggen, komen ook door Nieuwe Pekela. Deze groep, zo’n 1000 personen, start ’s morgens vroeg in Stadskanaal en loopt via Ter Maars en Alteveer naar de Pekela’s, vervolgens naar Zuidwending en Ommelanderwijk om te finishen in Veendam. De 15 kilometer-lopers starten dezelfde morgen enkele uren later op een nog nader te bepalen locatie in Oude Pekela en koersen via de kortere route ook naar genoemd eindpunt.

Op zaterdag de 28e is voor de ‘lange’ lopers Westerbroek de startplaats. De wandelaars die 25 kilometer afleggen beginnen deze dag op een locatie in Hoogezand. Ook deze tochten eindigen via een aantal dorpen als Sappemeer, Tripscompagnie en Muntendam in Veendam. De routes werden afgelopen vrijdag in cultuurhuis vanBerensteyn in Veendam bekend gemaakt. Burgemeester Sipke Swierstra opende in de foyer officieel de Veenkoloniale Tocht om de Noord 2019 door de noordelijke route op een groot scherm zichtbaar te maken. Organisator Peter Velthuis gaf vervolgens tekst en uitleg.

Monsterorganisatie

TodN is een monsterorganisatie. Maximaal kunnen 5000 wandelaars deelnemen. Dat aantal wordt ieder jaar heel snel bereikt. De ervaring leert dat via de computer binnen een uur alle boekingen binnen zijn. Op 1 maart aanstaande kan vanaf 18.00 uur weer online voor de wandeltocht worden ingeschreven.. De tippelaars lopen in een weekend twee routes naar dezelfde finishplaats. Dit jaar is dat Veendam. Vanaf het eindpunt worden ze ’s morgens naar de diverse startplaatsen (40, 25 en 15 kilometer) gereden. Dat gebeurt met bussen. De kans bestaat echter dat de lange afstandslopers dit keer op de zondag per Startrein naar Stadskanaal worden gebracht. 

Bijzonder

Bijzonder aan TodN is dat voor de wandelaars onderweg heel veel valt te zien. Zo wordt bijvoorbeeld gelopen door kerken, boerderijen, fabrieken, oude scholen, musea en andere bezienswaardigheden. In de dorpen die worden gepasseerd worden veelal activiteiten georganiseerd als muziek, toneel en kleine exposities. Ook staan bedrijven en particulieren vaak snoepgoed, fruit en drankjes uit te delen. De routes worden begeleid en beveiligd door stempelaars, verkeersregelaars, EHBO-ers en voertuigen die uitvallers oppikken. Bij de finish wordt op de laatste dag een maaltijd verstrekt en insignes uitgereikt. Ook is er vaak een afsluitende activiteit.

Elk dorp dat aan de route ligt heeft een eigen kleine groep vrijwilligers die mede mag bepalen door welke straten de wandelaars gaan. Ook coördineren ze de plaatselijke activiteiten. Nu al is duidelijk dat in Pekela het museum Kapiteinshuis in Nieuwe Pekela en Siepco in Oude Pekela op 29 september een actieve rol in het geheel gaan spelen.