Rottweilers houden huis in Weende: vier Nederlandse landgeiten dood

Twee Rottweilers hebben maandag huisgehouden in natuurgebied bij Weende, een buurtschap tussen Vlagtwedde en Sellingen. De viervoeters, die waarschijnlijk de avond ervoor waren ontsnapt, hebben vier Nederlandse landgeiten doodgebeten en een aantal verwond.

Jeroen Kuipers, boswachter in Oost-Groningen, was kort na de slachting ter plaatse. "Toen ik aankwam hadden getuigen de politie al gebeld", zegt hij. "Ook de eigenaar van de landgeiten was inmiddels op de hoogte gebracht."

"Waarschijnlijk waren de Rottweilers de avond ervoor ontsnapt. De dieren konden bijna de hele nacht hun gang gaan. Aanvankelijk dachten we dat het één Rottweiler betrof, maar later zagen we er nog eentje in het gras liggen te slapen."

De eigenaar van de Rottweilers werd even later ook gevonden. "Hij was er kapot van", zegt Kuipers. "De honden hadden tot die bewuste nacht geen vlieg kwaad gedaan. Toen de man met zijn auto aan kwam rijden en de honden riep, kwamen ze ook meteen naar hem toe."

Contact gezocht

"Ook heeft de hondeneigenaar meteen contact gezocht met de geitenhouder. Hoe zoiets precies wordt afgehandeld weet ik niet. Dat zal wel een verzekeringskwestie worden. Maar, zoals ik dat kan inschatten aan de reactie van de hondeneigenaar, wordt dit onderling keurig opgelost."

Kuipers komt uiteraard veel in natuurgebieden en waarschuwt hondenliefhebbers om hun viervoeters aangelijnd te houden. "Het is natuurlijk aanlokkelijk om ver van de bewoonde wereld zijn of haar honden vrij te laten lopen, maar dit raad ik ten zeerste af. Vaak rennen en 'vliegen' de honden rond in de natuur en als ze dan bijvoorbeeld een schaap, geit of ree tegenkomen willen ze daar nog wel eens op af stuiven met alle gevolgen van dien."

Wolf

Ter verduidelijking noemt Kuipers de cijfers op tussen dieren (vaak schapen) die slachtoffer zijn geworden van de wolf en dieren die door honden zijn aagevallen. "In Nederland zijn tot nu toe circa 150 schapen gedood door wolven, en naar schatting 5000 door loslopende honden. Kortom: honden los laten lopen in de vrije natuur is zeer onverstandig. Dit moet niet worden onderschat."

De eigenaar van de twee Rottweilers heeft de dieren in laten slapen. De landgeiten zijn uit het bewuste perceel gehaald.