Groengasfabriek komt op Pekelder bedrijventerrein

De fabriek die in de gemeente Pekela groengas gaat maken komt op een bedrijventerrein. Volgens wethouder Jaap van Mannekes hoort een dergelijk gebouw daar thuis. "Want anders moeten we bestemmingsplannen wijzigen en gaat kostbare tijd verloren."

Nog niet bekend is welk Pekelder bedrijventerrein zal worden gekozen. Het Industrieterrein West in Oude Pekela is nog helemaal leeg, maar andere locaties zijn tevens in beeld. De nieuwe fabriek kost 6 miljoen euro en wordt deels betaald (2 miljoen) van de 4 miljoen euro die Pekela van het Rijk heeft gekregen om proeftuin te worden voor aardgasvrije wijken. De groengasfabriek wordt gevoed met poep- en etensresten van de Boven Pekelder bevolking en van de bewoners van Doorsnee. Ook restanten van maaltijdvoorziener Oosterlengte in Oude Pekela en varkensmest gaan mee.

CO2

Steenfabriek Strating uit Oude Pekela zorgt voor de benodigde CO2 en er wordt waterstof toegevoegd. Laatstgenoemde is afkomstig van een zonnepark dat naast de fabriek wordt gebouwd. Waterstof, dat bij overcapaciteit van het park wordt gemaakt, CO2 en vergisting vormen samen groengas. Het is geschikt voor bestaande huishoudelijke apparatuur en wordt via bestaande gasleidingen naar de woningen van Doornsee en Boven Pekela gepompt.

Het is de bedoeling dat de woningen in genoemde wijken straks voor de helft worden verwarmd door groengas en voor de andere 50 procent door een hybride warmtepomp. Naar verwachting zijn genoemde buurten in 2023 aardgasvrij.

Zie ook: https://hetstreekblad.nl/artikel/958485/boven-pekelders-in-2023-van-het-aardgas-af.html