GroenLinks: Ieder dorp en elke wijk een bos

GroenLinks in de Provincie Groningen heeft een plan gelanceerd voor meer bomen en bos in iedere wijk of dorp.

De afgelopen decennia heeft op vele plekken natuur plaats gemaakt voor bebouwing, wegen of landbouw. Dat terwijl we planten en bomen heel hard nodig hebben. Meer groen zorgt voor meer koelte in de steeds warmer wordende zomers, levert speel- en wandelplekken op, herbergt vele insecten en neemt ook nog eens veel CO2 op, aldus GroenLinks.

Volgens verschillende onderzoeken en organisaties zijn er genoeg gronden geschikt voor de aanplant van bomen en struiken. Zo pleit Staatsbosbeheer al jaren voor meer bossen rond de steden. Wageningen Environmental Research heeft berekend dat het areaal bos in Nederland al jaren afneemt.

Provinciaal fonds

GroenLinks wil aan deze tendens een einde maken en komt het met het plan voor een provinciaal fonds voor het aanplanten van bomen. Samen met de gemeenten en de Groningers wordt gezocht naar geschikte locaties voor bossen. GroenLinks denkt daarbij aan slimme combinaties met bijvoorbeeld bomen als geluidswal langs wegen, maar natuurlijk ook aan voedselbossen.

Lijsttrekker Nienke Homan: "We kunnen het nuttige met het aangename verenigen. Veel mensen waarderen meer groen in hun buurt en meer groen is ook een middel tegen klimaatverandering. Met een grootschalige aanpak kunnen we het leven in onze provincie aangenamer maken en de hoeveelheid CO2 in de lucht verminderen."