Tocht om de Noord op ontdekking door Veenkoloniën

Het bekende tweedaagse Groninger wandelevenement Tocht om de Noord (TodN) trekt dit jaar door onder andere Veendam, Hoogezand en Oude Pekela. De deelnemers zullen er de sfeer voelen van het vroegere industriële erfgoed in de Veenkoloniën.

De allereerste Tocht om de Noord werd georganiseerd in 2006. Initiatiefnemer was toen ook al Peter Velthuis, geassisteerd door Koos Feiken. Destijds ging het om een evenement van slechts één dag: een wandeltocht van 40 kilometer van Warffum naar Delfzijl. Zo’n 500 liefhebbers deden mee. Juist het Groninger Hoogeland met zijn eindeloze vergezichten inspireerde Velthuis, die eerder zelf marathons had gelopen, tot het houden van een wandeltocht. Refererend aan de beroemde kapitein Willem Barentsz, die 400 jaar geleden door het ijselijke noorden en Nova Zembla een zeeroute 'om de Noord' probeerde te ontdekken, werd het evenement Tocht om de Noord genoemd.

Ontdekken
De route van elke Tocht om de Noord is een ontdekkingstocht door Groningen. Het ene jaar gaat de route van oost naar west en het jaar erna van zuid naar noord. Daarmee wordt enerzijds eer gedaan aan het Groninger volkslied: Van Lauwerszee tot Dollard tou en van Drenthe tot aan 't Wad. Anderzijds krijgen de lopers heel wat van de provincie te zien. Want behalve door fraaie landschappen lopen ze niet alleen langs, maar ook door tal van bezienswaardigheden: oude gebouwen en monumenten, maar ook door bijvoorbeeld moderne fabrieken en geavanceerde boerenbedrijven. Elke tocht heeft een eigen thema waaraan in de regel een zintuig als voelen, ruiken, zien, proeven of horen gekoppeld kunnen worden.

Veenkoloniën
Thema van de 14e editie is ‘Adem de sfeer van de Veenkoloniën’. Daarbij gaat het vooral om het industriële erfgoed van het gebied met zijn vele (voormalige) aardappelmeel-, strokarton-, papier- en machinefabrieken, scheepswerven, smederijen, houtstekken, bruggen en sluizen. Maar ook voor het weidse landschap, de strakke waterwegen en de specifieke bebouwing is er aandacht. Veendam, Stadskanaal, Pekela en Midden-Groningen zijn dit jaar gastheer. Het is de bedoeling dat de langeafstandslopers op de zondag met de stoomtrein van de Star vanuit Veendam naar startpunt Stadskanaal worden gebracht.

Dorpen
In de dorpen gaan kleine comités aan de slag om de routes langs kenmerkende en historische plekken te leiden, waarbij ze leuke paadjes en doorsteekjes uiteraard niet vergeten. Bij muziekgroepen, uitdeelpunten van snoep, fruit, koek en of drankjes, maar ook bij kleine toneelstukjes en demonstraties kunnen de wandelaars even stilhouden om cultuur op te snuiven.

Hoogezand en Oude Pekela
De wandelaars lopen ook door Hoogezand en Oude Pekela, vanouds de Veenkoloniale centra met de meeste industriële objecten en bezienswaardigheden: Avebe, Scholten Honig, Kappa, scheepswerf Wolthuis, museum Kapiteinshuis, Sint Willibrorduskerk, steenfabriek Strating en de Stichting Siepco met onder andere zijn oude stoommachines. Wandelaars zullen tijdens het laatste weekend van september zeker de sfeer van het Veenkoloniale industriële erfgoed ervaren.

In deze rubriek vertelt De Verhalen van Groningen verhalen uit jouw streek. Meer weten of een uitgebreider artikel lezen? Kijk dan op www.deverhalenvangroningen.nl/regio