Groot deel bussen OV Drenthe en Groningen gaat elektrisch rijden

Regio - Het busvervoer in Groningen en Drenthe gaat vanaf december dit jaar energieneutraal rijden. In totaal gaan 164 elektrisch rijden, waaronder alle 45 stadsbussen van VDL in Emmen, Assen en Groningen.

Verder gaan 59 Q-link bussen op Q-link 1, 2, 3, 4 en 5 volledig over elektrisch met bussen van Heuliez, naast de tien elektrische voertuigen van VDL die al enige tijd rijden. Ook 60 streekbussen van Ebusco in de provincie Groningen en Drenthe gaan over op elektrisch. Q-link 6, 12 en 15 volgen later.

De rest van de bussen, grotendeels bussen van Mercedes en Setra en de Van Hool dubbeldekkers, rijdt op HVO (synthetische biodiesel op basis van afval- en restproducten), niet zero-emissie, maar wel met een grote besparing in CO₂-uitstoot. Twee streekbussen van de firma Van Hool rijden al op waterstof, ook zero emissie. In 2020 komen er 20 en mogelijk 30 waterstofbussen bij.

Gevolg is dat de bussen 90% minder CO₂-uitstoot leveren.

Alleen 's nachts opladen

Gedeputeerde Henk Brink: "Naast de stadslijnen gaat ook in het streekvervoer een flinke vloot elektrische bussen rijden. De 60 elektrische bussen hebben een zodanig groot batterij-pakket dat ze alleen ’s nachts op de stalling hoeven te worden opgeladen. Met één zo’n lading kunnen ze vervolgens de geplande streeklijnen rijden totdat ze ’s avonds weer in de stalling aan de lader gaan."

Verwacht wordt dat de eerste bussen kort na de zomer geleverd worden. Dan is het zaak dat de chauffeurs de nieuwe techniek gaan leren en zullen de bussen in het straatbeeld verschijnen als er oefenritten gereden worden.