Zorggroep Meander roept op om een compliment voor mantelzorgers achter te laten op een digitale muur

Zorggroep Meander Ledenvereniging heeft een website geopend waarop men op een simpele en sympathieke manier een mantelzorger bedankt. Op deze digitale muur van waardering kan iedereen een tegeltje met een persoonlijk compliment achterlaten.

Hoewel 80 procent van de mantelzorgers zegt met liefde voor de ander te zorgen en hier een goed gevoel bij te hebben, kleeft er ook een keerzijde aan het geheel. De hoge (on)kosten, verlies van vrije tijd, grote regeldruk en zorglasten moet de mantelzorger er voor lief bijnemen. Een op de vijf mantelzorgers is zwaar belast en ervaart privé moeilijkheden, zeker in combinatie met betaald werk.

Niet gewaardeerd

Voor de waardering van mantelzorgers zijn gemeenten verantwoordelijk. Die doen dat bijvoorbeeld in de vorm van korting op parkeer- en reiskosten of een financiële tegemoetkoming. Daarnaast worden mantelzorgers elk jaar op 10 november in het zonnetje gezet tijdens de Dag van de Mantelzorg. Toch blijkt er nog wel ruimte voor verbetering als het gaat om de waardering van mantelzorgers. Uit een recent door de ledenvereniging op Facebook gehouden poll blijkt dat meer dan 80 procent van de ondervraagden vindt dat er nog onvoldoende waardering is voor mantelzorgers.

Hart onder de riem steken

De waarde van mantelzorg werd een paar jaar geleden geschat op maar liefst 7 miljard euro. Dat bedrag ligt inmiddels zeker hoger. De ledenvereniging van Zorggroep Menader roept Nederland op om de mantelzorgers een hart onder de riem te steken. Dit kan door een compliment achter te laten op de digitale muur, zie: https://www.nederlandbedanktzijnmantelzorgers.nl/