Tentoonstelling over het communistisch verzet in de bibliotheek van Finsterwolde

Er is van 15 maart tot 3 mei in de bibliotheek van Finsterwolde een tentoonstelling te zien over het communistisch verzet in Groningen en het Oldambt in de Tweede Wereldoorlog. De communisten die streden voor de vrijheid van Nederland en wat hen overkwam staan centraal in deze tentoonstelling.

De opening van de tentoonstelling door wethouder Bard Boon van de gemeente Oldambt vindt plaats op vrijdagmiddag 15 maart om 15.00 uur. De tentoonstelling is gemaakt in opdracht van de gemeente Oldambt en is door het Cultuurhistorisch Centrum Oldambt geplaatst in de bibliotheek. De bibliotheek in Finsterwolde aan de Hardenberg 7 is geopend op maandag van 14.00 tot 20.00 uur en de andere weekdagen van 14.00 tot 17.30 uur. De toegang tot de tentoonstelling is gratis.

De geschiedenis
De Communistische Partij Nederland (CPN) heeft vóór de oorlog een relatief grote aanhang in provincie Groningen. Een concentratie van de communisten is te vinden in het oosten van de gemeente Oldambt. De communisten moeten niets hebben van Hitlers nationaalsocialistische gedachtengoed. Al in de jaren dertig zetten Groningse communisten zich in voor hun kameraden in Duitsland, die zwaar te lijden hebben onder het fascistisch regime.

CPN verboden

Snel na de bezetting van Nederland, wordt de CPN verboden. De CPN heeft zich goed voorbereid op de inval van de Duitsers; nadat de partij wordt verboden, beginnen de leden direct met actief verzet tegen de bezetter. Daarmee is de partij de eerste verzetsorganisatie van Nederland. De Communistische Partij richt in 1940 ook de verzetskrant De Waarheid op, de tweede verzetskrant van Nederland. In deze krant wordt in 1941 opgeroepen tot de Februaristaking, die zulke ingrijpende gevolgen heeft gehad, juist voor de communisten. 

De Duitsers treden na de staking gewelddadig op tegen de communisten, die ze zien als een onderdeel van de samenzwering van de Joden. Dat geweld beperkt zich niet tot Amsterdam. Alleen al in de omgeving van Drieborg worden 10 communisten in kampen vermoord. Voor al deze strijders en wat hen overkwam is aandacht in de tentoonstelling Communistisch Verzet.

Aandacht voor het communisme
In het najaar wil het Cultuurhistorisch Centrum Oldambt een middag organiseren waarop iedereen die dat wil wordt uitgenodigd herinneringen te komen delen over het communisme in het Oldambt. Wie herinneringen of oude documenten heeft, kan contact opnemen met het CHC Oldambt, via chcoldambt@gmail.com of 06-12461849 (woensdag-, donderdag- en vrijdagmiddag is het CHC Oldambt open).