Voormalig huisarts Feike Oppewal nieuwe bestuursvoorzitter Museum Kapiteinshuis

Voormalig huisarts Feike Oppewal in Nieuwe Pekela is per 1 april van dit jaar de nieuwe bestuursvoorzitter van het Pekelder museum Kapiteinshuis.

Donderdag overhandigde huidig preses Gijs Koerts de nieuwe voorzitter tijdens een bijeenkomst van het bestuur de sleutels van het gebouw. Koerts hanteerde de voorzittershamer negen jaar.

Oppewal is in de maritieme wereld een ervaren persoon. Hij is opgegroeid in een Friese schippersfamilie. Zelf bezit hij al geruime tijd een zeil- en een motorjacht. Verder reisde hij drie keer mee op een tallship, een groot antiek zeilschip, van Zuid-Amerika naar Noorwegen. Eind vorig jaar hield hij de kapiteinslezing van het Pekelder museum, een jaarlijks terugkerend evenement. Ook plaatste hij een aantal scheepsmasten in de tuin van het museum.

Welkomstspeech

Tijdens zijn welkomstspeech toonde Oppewal zich onder de indruk van de werkzaamheden van het bestuur en de vele vrijwilligers van het Kapiteinshuis. "Prachtig wat deze groep allemaal tot stand heeft gebracht.”

Oppewal ziet het als zijn nieuwe taak om, wat het museum betreft, betrokken voorwerpen niet alleen te verzamelen en te bewaren, maar ze vooral te laten zien. Ook wil hij op geregelde tijden films vertonen. Oude Pekela wil hij meer bij het museum betrekken. "Er zijn nog te weinig mensen uit dit dorp bij het Kapiteinshuis betrokken."

Voormalig voorzitter Koerts krijgt later dit jaar een officieel afscheid aangeboden. Hij blijft als man van het depot wel bij het museum betrokken. Harrie Meyering vertrok donderdagook uit het bestuur vanwege een verhuizing naar Veele. Koerts en Meyering blijven ook rondleidingen verzorgen.