Piraten van Penzance bezoeken De Klinker in Winschoten

De Piraten van Penzance bezochten donderdag De Klinker in Winschoten. Directeur Leo Hegge een spandoek aangeboden door bestuurslid Audrey Schrage van de Operettevereniging Veendam-Wildervank met daarop de aankondigingen van de uitvoeringen van de operette.

Het stuk is op zaterdag 23 maart te zien in het Winschoter theater. Het betreft een productie van de operette vereniging Veendam-Wildervank met onder meer aankomend talent Bart Winsingh, Annechienus Pot, Nomi de Ridder, Alma Bakker, Ed Spanjerberg, Teijo Doornkamp, Kitty van Zanten, Thea Raveling, Jeanet Kingma, Merel van Helten, Marco de Vries, Joop Jansen, Jurrie Weijer, Jelger Rijkens, Cobus Oosting. De Winschoters Audrey Schrage, Klaas Jans en Jacob Zweep zijn ook van de partij. Een orkest van 26 personen maakt deze operette zeer speciaal.

Het verhaal

Bij het kleine Engelse kustplaatsje Penzance houdt een groep piraten zich schuil aan zee. Erg succesvol was hun laatste tocht niet, maar toch hangt er een feestelijke stemming.  De jonge piraat Frederic staat op het punt volwassen te worden. Daarmee is hij vrij om te bepalen wat hij wil. Tot ieders verbazing blijkt Frederic wegens ernstige gewetensbezwaren uit de piraterij te willen stappen, om politieman te worden. Zijn liefje van middelbare leeftijd doet er alles aan om hem te verleiden haar mee te nemen. Maar Frederic die in al de jaren op zee nooit een jonge vrouw heeft gezien, twijfelt. Totdat hij een stoet prachtige jongedames ziet aankomen op het strand. Hij verstoot onmiddellijk zijn (te) oude liefje. 

De jondedames schrikken

De jongedames schrikken als Frederic zich laat zien. Maar één van hen, Mabel, voelt zich gelijk aangetrokken tot de jonge piraat. Frederic vertelt over zijn situatie en zijn toekomst als politieman. De twee besluiten te trouwen. Maar zij zijn niet de enigen. De bende piraten (net terug na een debacle op zee), springt tevoorschijn en neemt alle dames gevangen met de bedoeling hen ook terstond te trouwen. Maar als de dames zeggen de dochters van een generaal te zijn, slaat bij de piraten de onzekerheid toe. Dan maakt generaalsvader Stanley zijn entree en proberen de piraten net te doen of ze onschuldige mannen zijn. Als ze even later hun ware aard laten zien, zit de generaal in het nauw en besluit hij  te liegen. Hij zegt wees te zijn. Met de huwelijken van al zijn dochters zou hij moederziel alleen achterblijven. De piraten blijken uitermate gevoelig te zijn wanneer het gaat om ‘wezen’ en besluiten af te zien van hun huwelijksplannen.

Totale ineenstorting

Het tweede bedrijf begint met de totale ineenstorting van generaal Stanley. Hij schaamt zich diep voor zijn leugens die schande brengen over zijn gehele familie. Als de politiemacht die de bewoners moet beschermen aan komt marcheren blijken de politiemannen en hun brigadier uit angsthazen te bestaan. De generaalsdochters en dorpsvrouwen zwaaien de politiemannen en Frederic uit, onderwijl zingende dat de helden een zekere dood tegemoet gaan. Dan duiken de piratenkapitein, Frederics oude liefje en piraat Samuel op. Eerst wordt vertelt dat de afgelopen periode voor de zeerovers dramatisch is verlopen en dat de kapitein alle zeilen moet bijzetten om zijn groep bijeen te houden nu ongewenste invloeden hun intrede doen. Maar vervolgens wordt onthuld dat Frederic jarig is in een schrikkeljaar en dat hij dus feitelijk een kleuter is!

En aangezien de verjaardagen tellen en niet de jaren, is hij nog lang niet klaar met zijn plicht als piraat. Omdat Frederic een man is van principes moet hij wederom de piraterij in en vertelt hij dat generaal Stanley helemaal geen wees is. Onmiddellijk worden alle piraten bijeengeroepen om het kasteel van de generaal te overvallen. Generaal Stanley heeft inmiddels de stoute schoentjes aangetrokken en wil opbiechten aan de piraten dat hij heeft gelogen om vervolgens zijn heldhaftigheid te tonen. Wanneer alles en iedereen samenkomt, barst de strijd los……

Kaarten

Kaarten via www.indeklinker.nl