Bibliotheken vieren De Boekenweek met sterke vrouwen

Boekenliefhebbers opgelet! Van zaterdag 23 tot en met zondag 31 maart is het weer tijd voor de Boekenweek. Dit jaar is het thema 'De moeder de vrouw'. In de Groningse bibliotheken staanbijzondere, sterke en inspirerende vrouwen van vroeger en nu centraal.

Vrijwel alle Groningse bibliotheken vieren de Boekenweek. In de bibliotheken is tijdens de Boekenweek een speciale plek ingericht met een kleine tentoonstelling over een bijzondere vrouw uit de regio. De kleine tentoonstelling is gerealiseerd in samenwerking met De Verhalen van Groningen. Daarnaast is er een aanvullende podcast te beluisteren over een (andere) lokale heldin.

Sigarenmeisjes van Champ Clark

Zo zijn de sigarenmeisjes van Champ Clark voor eeuwig verbonden met de geschiedenis van Pekela. De mini-expositie in de gemeente Pekela gaat dan ook over deze 'wilde staking' van 1969.

Winactie
Biblionet Groningen houdt ook een winactie rondom de Boekenweek. Laat weten wie jij een sterke, inspirerende en bijzondere vrouw vindt en maak kans op een gevulde goodiebag. Meedoen kan zowel online als in de bibliotheek. In elke bibliotheek kan worden meegedaan door een kaartje in te leveren waarop de inzender vertelt wie hij of zijeen sterke vrouw vindt en waarom. Op Facebook en Instagram kan dit ook door een bericht te plaatsen onder de hashtag #biblionetgroningen.

De moeder de vrouw
Het thema van deze Boekenweek is ontleend aan een gedicht van Martinus Nijhoff, getiteld: ‘De moeder de vrouw’. Jan Siebelink schrijft het Boekenweekgeschenk en Murat Isik is verantwoordelijk voor het Boekenweekessay. Het geschenk en het essay zijn te verkrijgen in de boekhandel. Omdat er bij de bekendmaking van het thema ophef ontstond, verspreidt de CPNB daarnaast als cadeautje ook een Boekenweekgedicht. Welke vrouw het Boekenweekgedicht heeft geschreven, is nog even een
verrassing. Het gedicht wordt in beperkte oplage verspreid via de bibliotheken.

Meer informatie
Meer informatie over de Boekenweek en over de activiteiten in de Groningse bibliotheken is te vinden op www.biblionetgroningen.nl/boekenweek.