Gedupeerde van failliete Emlandermeer BV in gelijk gesteld: na vier jaar procederen 7,84 euro schadevergoeding

Parc Emslandermeer in Vlagtwedde werd op 5 maart 2014 door de rechtbank in Noord-Nederland failliet verklaard. Mensen die indertijd al hadden betaald voor een huisje, streden jarenlang om hun geld terug te krijgen. Eén van hen is Helmuth van den Broek uit Roosendaal. Hij kreeg na vier jaar procederen een schadevergoeding..... van 7,84 euro.

Van den Broek had voor het onderkomen 628,70 euro overgemaakt. Curator mr. F.R. Omta gaf Van den Broek al weinig hoop of hij ooit iets van zijn centen zou terugkrijgen.

Bij een faillissement komen eerst de boedelschuldeisers (onder andere verhuurders en werknemers) aan bod, vervolgens krijgen preferente schuldeisers (werknemers met achterstallig loon en belastingdienst) en dan pas – mocht er nog geld te verdelen zijn – de concurrente schuldeisers geld; in dit geval mensen die bijvoorbeeld een (korte) vakantie hadden geboekt op het park en het geld al hadden overgemaakt.

Van den Broek heeft besloten d strijd te staken. "Zojuist gezien dat ik het geweldige bedrag van  7,84 euro heb ontvangen van Emslandermeer B.V., van het door ons betaalde bedrag van 628,70 euro. Hiermee is het na meer dan 4 jaar klaar", klinkt het cynisch.  

Hij raadt mensen aan die - net als hij - ook ergens een huisje op een vakantiepark gaan huren, te controleren of er een Garantiefonds is.