Sein op groen voor spoorlijn Veendam-Stadskanaal

De plannen om het huidige spoor tussen Veendam en Stadskanaal aan te passen zijn klaar. Dit houdt in dat het spoor in 2024 geschikt wordt voor de personentreinen van Arriva.

Hiermee verbetert de bereikbaarheid en leefbaarheid van Zuidoost-Groningen. Het huidige spoor is de langste museumspoorlijn van Nederland en wordt nu alleen gebruikt voor ritten van de (historische) treinen van de Stichting Stadskanaal Rail (STAR).

Voor de grote aanpassingen van het spoor heeft de provincie Groningen een bedrag van 62,8 miljoen euro beschikbaar gesteld. Volgens staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat Stientje van Veldhoven draagt een spoorverbinding voor reizigers tussen Veendam-Stadskanaal bij aan betere bereikbaarheid binnen de regio Groningen. "Daarom wil ik 5 miljoen euro bijdragen aan het opzetten van deze verbinding. ProRail kan nu aan de slag, zodat reizigers zo snel mogelijk van deze lijn kunnen profiteren!”

Eerste fase 
De spoorlijn Zuidbroek-Veendam is als eerste stap in 2011 al aangepast en is een groot succes. Het aantal reizigers per trein is hoger dan verwacht. Ruim 1.900 reizigers maken op een gemiddelde werkdag gebruik van de trein. Voor Stadskanaal is minimaal hetzelfde aantal te verwachten. Hiermee wordt station Stadskanaal een van de meest gebruikte stations van de provincie Groningen. Het nieuwe OV-station van Stadskanaal komt bij de huidige STAR locatie.

Reistijd
Als straks het spoor tussen Veendam en Stadskanaal ook geschikt is voor personentreinen van Arriva rijdt de stoptrein in 41 minuten van Groningen naar Stadskanaal. Daarbij wordt ook de mogelijkheid voor het laten rijden van een sneltrein op werkdagen naar Emmen nog onderzocht. Fleur Gräper-van Koolwijk: "Deze spoorlijn vormt een belangrijke verbinding in de sociaal economische versterking van deze regio."

Museumspoorlijn
In de zomer en bij speciale evenementen rijdt de STAR met de stoomtrein tussen Stadskanaal en Veendam.  Met de STAR zijn afspraken gemaakt, zodat na de aanpassingen aan het spoor de stoomtreinen ook kunnen blijven rijden tussen Stadskanaal en Veendam.

Samenwerking
Door de nauwe samenwerking tussen de provincie Groningen, de STAR, het ministerie Infrastructuur en Waterstaat, de gemeenten Veendam en Stadskanaal, Arriva en ProRail  konden STAR en provincie vandaag de overeenkomst tekenen.