Klots - Aan tafel! (column David Stolk)

Het is bijna zover. Wij kunnen met ons allen niet wachten om onze democratische plicht te vervullen. In aanloop naar de verkiezingen trekt het duo Jinek en Pauw de provincie in. Ze deden ook Loppersum aan. Het hotel was te klein voor de massale publieke belangstelling. Als je een kaartje had gekocht, kon het zo zijn dat je in een zijzaal naar een scherm moest kijken.

Aan tafel zaten meer Drenthen dan Groningers. De gedupeerden werden kortstondig de mond gegund in het publiek. De bekende en schrijnende verhalen. Freek de Jonge en Jort Kelder zaten ook aan tafel. De gordel praatte in Groningen over Groningen. De Groningers zelf hadden een bijrol. Het is tekenend voor de hele situatie.

Jort heeft een mening, een duidelijke mening, dat steekt hij niet onder stoelen of banken. Daarom zit hij er ook. Hij kaartte een andere visie aan. ‘Den Haag heeft het geld liggen, waarom zouden ze het traineren?’ Volgens de oud-hoofdredacteur van Quote ligt het aan de vele en incompetente bestuurders die hier ook een plasje over moeten doen. De gedeputeerde Eikenaar van de SP werd hierbij ook genoemd. Marijnissen, ook aan tafel, probeerde dit op haar populistische manier te pareren door voorbeelden te noemen dat de SP, samen met de Groningers op de barricades staat.

Programmamaker Özkan Akyol maakt een programma over de kloof in de media tussen de Randstad en de periferie van Nederland. Het programma is goed bedoeld, maar komt in de eerste aflevering niet verder dan een aantal clichés. Een piratenfestival, Jannes, een volkskroeg in Terneuzen en een aantal karikaturale ‘Blokkeerfriezen. De Friezen, echter, laten zich wel gelden. En dat alleen om Zwarte Piet. Stelt u zich eens voor dat de NAM Friesland had leeggepompt. Dan kwam er geen auto meer door Friesland.

Ik heb nog nooit een Groninger of een SP’er op een of andere barricade zien staan. Laat staan samen. In een eerdere column heb ik al eens opgeroepen tot burgerlijke ongehoorzaamheid. De tijd lijkt mij nu rijp. Echter de Groninger durft het niet, het zal hun tijd wel duren. De Groninger kruipt in zijn schulp.

RTV Noord postte een bericht over Jort Kelder op Facebook. ‘Jort Kelder: ‘Wees assertief, stop met de slachtofferrol. Repareer de huizen!’ De reacties onder het bericht waren niet voor de poes. Van pek en veren tot een baksteen om de nek en van arrogante lul tot een blaaskaak.’ De doorgaans bescheiden Groninger liet van zich horen. Uit de reacties bleek dat het gros van de reageerders niet de moeite had genomen het stuk te lezen.

Groningers aller lande, verenigt u. Sta op verworpenen der Nederlanden. Ik roep u op niet te stemmen of te stemmen op de Partij voor het Noorden, als proteststem. Een fakkeltocht helpt niet. De diverse protestliedjes helpen niet. Zelfs Freek de Jonge helpt niet. Groningers, kom uit de zijzaal en bestijg het hoofdpodium. Licht uit. Spot aan!