GroenLinks wil Circulair Centrum in Oldambt

GroenLinks in de provincie Groningen wil dat er een Circulair Centrum komt in de gemeente Oldambt. In zo’n centrum wil GroenLinks alles samenbrengen: een vakschool, opleidingen over grondstoffen, hergebruik en het toepassen van circulaire grondstoffen, maakindustrie en creatieve broedplaatsen.

Oldambt is, volgens GroenLinks, de aangewezen plek omdat er van oorsprong veel landbouwgrondstoffen zijn, afvalbedrijven zitten en er reststoffen uit de landbouw beschikbaar zijn. Bovendien brengt dit nieuwe scholing in de regio, gericht op een groeiende sector. GroenLinks wil dat de scholing aansluit bij bestaande lokale opleidingen.

In Winschoten en Oldambt is bovendien voldoende ruimte voor nieuwe bedrijven, het behuizen van studenten -  bijvoorbeeld in het oude ziekenhuis - en experimenten met circulaire woningbouw, zo wordt gesteld. Verder ligt Oldambt dichtbij Duitsland waar men ook werkt aan de circulaire economie. Samen optrekken met Niedersachsen is dan logisch.

Lijsttrekker Nienke Homan, voormalig inwoner van Winschoten en Blijham, ziet Oldambt als de uitgelezen kans voor zo’n Circulair Centrum: “Om goed voorbereid te zijn op een groene toekomst, moet je je ook richten op scholing en innovatie. Als je daar lokaal ook nog producten van maakt, dan is de cirkel rond. Een win-winsituatie.”