Nationale Sterrenkijkdagen 2018

Bellingwolde

De 42e editie van de Nationale Sterrenkijkdagen wordt gehouden in het weekend van 23 tot en met 25 februari. In Oost-Groningen kan men op vrijdag vrijdag 23 februari vanaf 19.00 uur onder meer terecht bij Tido van der Laan aan de Sportweg 48 in Bellingwolde.

In 1977 werd de eerste landelijke sterrenkijkdag gehouden. Het doel van de kijkdagen is het grote publiek kennis te laten maken met de wereld boven ons en met de hobby sterrenkunde. Zo wordt er uitleg gegeven over het zoeken van sterrenbeelden en hoe een telescoop werkt. Hierbij zijn moderne middelen zoals een tablet of smartphone een goede bron voor informatie. Bij helder weer staan op vele plaatsen in het land telescopen opgesteld bij zowel volkssterrenwachten, universiteitssterrenwachten en bij amateurs thuis. Het publiek kan door de telescopen naar sterren en de maan kijken. Zo is de maan op vrijdagavond iets meer dan de helft verlicht. Helaas zijn er op dit moment ’s avonds geen planeten zichtbaar. Andere objecten die getoond kunnen worden zijn onder andere de Orionnevel, het Zeven gesternte, sterrenhopen en dubbelsterren.

Auteur

Arjan Brondijk