Kinderen azc treden op in Atlas Theater

EMMEN

In het project Mijn Land presenteren de kinderen van asielzoekerscentrum school de Hessellanden zichzelf in een bijzondere voorstelling. Projectleider Lianne Jacobs dansdocent bij Atreyou, werkte maandenlang samen met de leerkrachten van de school.

„Met professionele dans- theater en muziekdocenten hebben de leerlingen een schitterende voorstelling gemaakt. We zijn druk aan het oefenen want donderdag 14 juli is het zo ver. Dan staan ze in het Atlas Theater. Het mooie is dat de inwoners van Emmen de voorstelling gratis kunnen bezoeken. Dankzij de Vrienden van het Atlas Theater en het Theater zelf is de voorstelling voor iedereen toegankelijk. De kinderen zouden het fantastisch vinden als de inwoners van Emmen massaal naar hun voorstelling komen kijken.”

Maya Zuiderveld, directeur van school de Hessellanden vertelt: „Onze leerlingen geven zichzelf met deze voorstelling een gezicht naar buiten toe. Ze vinden het fijn om te kunnen laten zien hoe zij leven op het azc. Het leven met de vele wisselingen van plek is immers vaak heel moeilijk en ze vinden het fijn om daar eens over te kunnen vertellen. Het project Mijn land geeft ons als school de kans om te leren middels het vak theater.”

De school doet mee aan een proefproject - dat Wereldtijd heet - waarin de school methodeloos werkt. „Dat wil zeggen dat we de vakken rekenen en taal doorlopend verwerken in alle andere vakken, en dat kan prima bij kunstvakken als muziek, dans en theater”, doceert Zuiderveld.

Azc Emmen

Het azc in Emmen is een zogeheten gezinslocatie. Uitgeprocedeerde gezinnen met minderjarige kinderen verblijven hier in afwachting van terugkeer naar het land van herkomst. Dit afwachten duurt soms jaren: 50% van de kinderen is langer dan vijf jaar in Nederland en 40% is zelfs geboren in Nederland. Zuidervel: „Met deze theatervoorstelling krijgen onze kinderen in de leeftijd 4 tot en met 12 jaar een podium om hun kleurrijke verhalen te verbeelden. We verrijken hiermee onze leerlingen met ervaringen die, onafhankelijk van waar ze terechtkomen, een bijzonder belangrijke bijdrage leveren aan hun ontwikkeling. Ook verrijken we met dit project de burgers van Emmen met kennis over de betekenis van de wereld van asiel voor de kinderen.”

De voorstelling Mijn Land is op 14 juni te bezoeken in het Atlas Theater. De voorstelling begint om 19.30 uur. Hoewel de entree gratis is, is reserveren via het Atlas Theater wel een vereiste. Het theater is te bereiken op: 0591 850 856