Nieuw Beerta onderzoekt plaatselijke pioniers uit het verleden voor expositie

Nieuw Beerta

Landmerken, een project van Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK) nodigt ieder jaar één van haar acht dorpen uit om rond Open Monumentendag samen een expositie te organiseren over de ‘Zonen van het Dorp’: mannen of vrouwen uit de geschiedenis van het dorp met een bijzonder verhaal.

Rondom de expositie wordt een randprogrammering met lezingen en muziekoptredens georganiseerd. De expositie isd in de kerk van Nieuw Beerta en opent op Open Monumentendag, 10 september. Vervolgens is de tentoonstelling een aantal weekenden te zien. Aeilko Zijlker De centrale persoon in de expositie is Aeilko Zijlker, geboren in 1840 in Nieuw Beerta. Hij ontdekte in  op Sumatra ruwe olie en zette vroeg een raffinaderij op die later Koninklijke Shell ging heten. Ook vertelt Nieuw Beerta het verhaal van zijn vader, een herenboer en parlementslid in de Tweede Kamer in de tijd van Thorbecke. En over de broer van Aeilko, een succesvol jurist in Winschoten en tevens parlementslid in Den Haag. In maart zijn de plaatselijke commissie van de kerk in Nieuw Beerta samen met Landmerkenvrijwilligers begonnen met de voorbereidingen. Naast het zoeken en spreken van nazaten en dorpsgenoten werden ook archieven en boeken geraadpleegd. In de tussentijd werden ook sprekers en musici uitgenodigd. Binnenkort wordt het complete programma bekendgemaakt. Acht plekken Landmerken bestaat uit acht plekken langs de Groningse Waddenkust. Het gaat hier om kerken, uitkijktorens en kerkhoven in Hornhuizen, Wierhuizen, Breede, Uitwierde, Termunten, Finsterwolde, Nieuw Beerta en Oldenzijl/Oosternieland. Meer informatie op www.landmerken.nl of neem contact op met Krista Langeveld via info@landmerken.nl.

Auteur

Arjan Brondijk