Groningse organisaties op jacht naar geld en vrijwilligers

REGIO

 Hoe kom je aan geld en extra vrijwilligers? Dat zijn vragen waar stichtingen verenigingen dagelijks mee zitten, ook in Groningen. Het Oranje Fonds helpt hen daarbij met NLdoet en de Oranje Fonds Collecte. Voor beide acties is de inschrijving nu geopend. Aanmelden kan via oranjefonds.nl/collecte en nldoet.nl. NLdoet is dit jaar op 11 en 12 maart, de Oranje Fonds Collecte in de week van 17 mei.

Inmiddels meldden organisaties al 269 klussen in Groningen aan via nldoet.nl. Zo wil Stichting Mountainboardpark uit Groningen met vrijwilligers klussen aan het eerste mountainboardpark van Nederland. En verpleeghuis De Twaalf Hoven uit Winsum organiseert een high tea voor de bewoners. Organisaties die óók zitten te springen om extra handen voor een specifieke klus kunnen zich aanmelden via de site en nog tot en met 25 januari een bijdrage van maximaal 400 euro aanvragen.

Oranje Fonds Collecte

Stichtingen en verenigingen zoeken altijd naar manieren om extra geld te vinden voor bestaande activiteiten en nieuwe plannen. Bijvoorbeeld voor potten en pannen voor een kookproject of een rolstoelpad in de buurtmoestuin. Met de Oranje Fonds Collecte kunnen zij daar nu gemakkelijk voor zorgen. De helft van wat ze ophalen is voor henzelf, de andere helft besteedt het Oranje Fonds aan sociale initiatieven in de provincie. In Groningen zijn dit jaar 153 collectegebieden te vergeven. Organisaties moeten er snel bij zijn want wie het eerst komt, wie het eerst maalt.

Meedoen is gemakkelijk

Het Oranje Fonds zorgt dat je als stichting of vereniging gemakkelijk in kunt stappen. Directeur Ronald van der Giessen legt uit: ,,Er zijn altijd extra vrijwilligers en geld nodig. Maar we snappen heel goed dat het veel tijd kost om dat voor elkaar te krijgen. Bij NLdoet en de Oranje Fonds Collecte kun je zo instappen. Wij regelen al veel, geven allerlei tips en zorgen voor praktische dingen als draaiboeken en voorbeeldteksten. Als je meedoet zijn een mooi geldbedrag en geklaarde klussen binnen handbereik.''

Auteur

Merijn Slagter